Hov!

Hov!

13. november 2019 Af Jan Ladewig

En kort titel  –  en kort bemærkning til hovene på din hest  –  og en kort vittighed.

 

I april i år fik min datter en ny hest – en 7 år gammel Connemara vallak. Den tidligere ejer havde sko på hesten, da hun skulle ride en ret lang vej på asfalt for at komme en tur i skoven (og fordi hendes mand er beslagsmed).

 

Vi fik med det samme taget skoene af hesten, og for en uge siden bemærkede jeg, at de øverste ca. 6 cm af hovvæggen var næsten et par millimeter tykkere end den nederste del af hovvæggen. Eftersom en hovvæg vokser ca. 1 cm om måneden betyder det, at hovvægsdannelsen tydeligt blev forbedret, i det øjeblik skoene kom af. (Grunden til at jeg ikke havde bemærket noget lignende før på mine heste er, at de aldrig har gået med sko.)

 

Hovvæggen dannes af papiller i kronranden, som danner fine ”hornrør” eller tubuli, som vokser nedad fra kronranden til jorden. Tubuli indeholder horn (keratin), og området mellem tubuli er ligeledes fyldt med horn. Den samme konstruktion findes i hovsålen med den forskel, at tubuli kun bliver ca. 1 cm lange i hovsålens forreste del, og ca ½ cm lange i hælområdet. Sålen er konkav, hvilket betyder, at det er hovvæggen alene, der bærer hestens vægt. Når hesten træder ned med benet, øges presset på hovvæggen, som derfor presses lidt udad. Når hesten tager vægten af hoven, trækker hovvæggen sig sammen igen. Når vægten lægges på hoven trykkes blodkarrene i hoven sammen, og når vægten aftager, udvider de sig igen. Derved opstår en pumpemekanisme, som øger blodcirkulationen samt tilførelsen af næringsstoffer, som ikke alene hjælper med til hovens vedligeholdelse, men som også styrker hoven. Man skal blot være opmærksom på, at processen er langvarig. Ifølge min kollega Dorthe Nyrup kan den vare op til to et halvt år. Når hesten har beslag (sko) på hoven, er denne aktivitet nedsat.

 

I betragtning af de talrige produkter til styrkelse af hestes hove, der findes på markedet, må der være en stor efterspørgsel efter dem samt et stort behov for at bruge dem. Måske skulle du overveje den billigste måde at styrke hovene på: at lade hesten gå uden sko.

 

Og så lige vittigheden:

Hesteejeren ringede til dyrlægen for at spørge til sin hest, som var indlagt på hans klinik, fordi den var halt. Dyrlægen svarede: ”Jeg har gode nyheder og jeg har dårlige nyheder. Først de gode nyheder: din hest har tre raske ben…”

 

fb-share-icon