Kan din hest stå stille?

Kan din hest stå stille?

1. juni 2019 Af Jan Ladewig

Dumt spørgsmål – den tilbringer størstedelen af døgnets 24 timer med at stå stille!

 

Men kan din hest stå stille på kommando?

 • Står den stille, når du binder den op på staldgangen?
 • Står den stille i traileren, når du holder stille i en bilkø på motorvejen?
 • Står den stille, når smeden arbejder på den?
 • Står den stille, når du sidder op på den?
 • Står den stille ved siden af en trafikeret vej, når du venter på at komme over?

 

 

Står din hest sådan, når den er bundet op … eller står den sådan, f.eks. med en hov i en spand sæbevand?

 

Prøv at lægge mærke til dine rytterkammerater (måske også dig selv), når I sidder op på jeres heste. Hvor mange af dem begynder at vandre afsted, inden eller så snart I sætter jer i sadlen? Ikke alene er det irriterende, hvis man havde tænkt sig at skulle passe stigbøjler til eller stramme gjorden efter. Det kan også være risikabelt, hvis hesten er på vej hen et sted, hvor den absolut ikke må være.

 

Hvis ikke, så lær den det

 1. Læg grime med et langt træktov på hesten.
 2. Stil dig foran hesten med front mod den.
 3. Lad den stå stille i et kort stykke tid. Hvis den træder til side eller bagud få den tilbage ved hjælp af træktovet (træk til højre, venstre eller frem).
 4. Når den står stille, træd et skridt tilbage (væk fra hesten). Hvis den følger efter, tryk den tilbage til der hvor den stod.
 5. Når den har lært at blive stående, også når du træder væk fra den, gå om på siden af den. Hvis den prøver at følge efter, få den tilbage til der hvor den stod.
 6. Det er vigtigt at føre hesten tilbage til stedet hvor du standsede hesten. Det er ikke nok kun at standse den, hvis den går et skridt fremad. Tilbagetrædningen gør det tydeligere for hesten, at det er der den skal stå.
 7. Hvis du giver kommandoen ’stå’ inden du træder tilbage, kan det lette træningen i andre situationer, f.eks. når hesten er bundet op på staldgangen. Husk at rose hesten, når den står stille.

 

Min datter Freja træner sin nye hest, Marco, i at stå stille.

 

Lær hesten at stå stille under opsidningen

Inden rideturen starter, skal en hest stå stille, mens rytteren bringer de sidste ting i orden. Læg mærke til på videoen, at jeg får hesten til at træde tilbage, da den forsøgte at gå et skridt frem. Hvis du samler tøjlerne i venstre hånd, så de lige netop har kontakt med biddet, kan du lettere standse hesten under opsidningen, hvis den begynder at gå. Men tag også fat i sadlen med venstre hånd, så du ikke rykker hesten i munden.

Men det vigtigste: hesten skal vente til rytteren giver signal til at gå fremad.

Det er rytteren, der bestemmer, ikke hesten.

 

https://youtu.be/CRfB6QHUEtg

 

 

 

fb-share-icon